Parcours 2021-09-30T18:43:27+00:00

Parcours:

De Vael Ouwe fietstoertocht leidt door één van de fraaiste natuurgebieden in één van de mooiste fietsprovincies van Nederland! De routes leiden voor het grootste gedeelte over de Veluwe en door het Nationaal Park Veluwezoom.
Het park is het oudste van Nederland en eigendom van de Vereniging tot Behoud van Natuurmonumenten.

In 2011 is het 100-jarig bestaan van het park gevierd. Het heuvelachtige park kent een gevarieerd natuuraanbod en is een groot aaneengesloten natuurgebied. Het zuidelijkste randje, dichtbij Dieren en Rheden, is het meest heuvelachtig met de bekende Posbank als één van de hoogste punten.

De Vael Ouwe levert je als deelnemer mooie streken: bossen, heidevelden, zandverstuivingen maar ook landgoederen met landbouwgronden en de uiterwaarden van de IJssel.

Het park wordt door een aantal wegen doorsneden en beschikt over een uitstekend fietspadennetwerk. De laatste jaren is bij veel fietspaden het hobbelige asfalt vervangen door beton. Mede ook door het verbreden van de fietspaden is het nu zeer comfortabel fietsen.
Het biedt de fietser de gelegenheid om naar hartelust de natuur te beleven, soms geflankeerd door statige beuken dan weer met weidse uitzichten. Met wat geluk kom je een schaapskudde tegen of sta je oog in oog met een Schotse Hooglander! Wildroosters begrenzen het leefgebied van tal van viervoeters. Voor fietsers is het bij het passeren van wildroosters oppassen, zeker bij vochtige omstandigheden kunnen ze zeer glad zijn.
De populariteit van het gebied is de laatste jaren duidelijk toegenomen. De fietspaden worden intensiever gebruikt: door fietsers, wandelaars en e-bikers.

Uiteindelijk is ieders veiligheid het meest gediend als we ons allemaal een beetje aanpassen aan de omstandigheden en rekening houden met elkaar.

Gelet op bovenstaande doen we een duidelijk appèl op u als deelnemer van de Vael Ouwe:
Fietsen op beton, achter elkaar in het ‘peloton!’

Als organisatie van de Vael Ouwe streven we ernaar om u na, deze sportieve prestatie in een prachtig landschap, met tevredenheid op uw gezicht, weer terug te zien bij de finish!

 

Wij wensen u een plezierige tocht!